Aquest blog només pretén ser un recull d’aquelles històries, petites o grans històries, que podem trobar a Sant Feliu de Guíxols. Una ciutat de la Costa Brava a cavall entre el turisme i la petita industria, el comerç i els serveis. Una ciutat que amaga un munt d’històries, un munt d’història que, poc a poc, anirem desvetllant i us anirem presentant. Si sou tant amables de seguir-nos.



Benvinguts


Vista d'un antic molí de vent a la vall de les comes, testimoni d'un temps i d'una manera de treballar ja practicament oblidats

viernes, 3 de diciembre de 2010

L'Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols presenta un llibre sobre les drassanes reials guixolenques del segle XVIII




El proper 10 de desembre de 2010, a les 20 h. del vespre, tindrà lloc a la sala d’actes de l'Arxiu Municipal(crta. Girona 45-47), la presentació del llibre La reial fàbrica de vaixells de Sant Feliu de Guíxols (1715-1721) editat per l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols en col•laboració amb la Diputació de Girona. Es tracta del darrer títol de la col•lecció Urània – Estudis Guixolencs, que l’Ajuntament impulsa des de l’Arxiu Municipal des de fa més de 20 anys.

El llibre ha estat escrit pels historiadors Marcel Pujol i Pablo de la Fuente, i és fruit de la recerca portada a terme en diversos arxius mitjançant la III Beca Lluís Esteva Cruañas de l’Ajuntament de Sant Feliu. Aquest llibre vol donar a conèixer un aspecte poc conegut de la història guixolenca durant el segle XVIII: la ubicació a la vila d’unes drassanes reials que s’ocuparen de la construcció de diversos vaixells de guerra per encàrrec del rei Felip V. Entre aquests vaixells hi hagué el Sant Felip El Reial, el primer navili de línia de tres ponts al servei de la marina espanyola. Els autors del llibre ens expliquen, de la mà dels protagonistes de l’època, les raons del naixement d’aquestes drassanes a la platja guixolenca i el perquè de la seva ràpida desaparició.

La implantació d’aquesta important indústria a Sant Feliu de Guíxols tingué importants conseqüències econòmiques, urbanístiques i socials al municipi. Però al mateix temps, i malgrat el seu caràcter efímer com a centre productor naval, el període comprès entre 1715-1721 fa sobresortir Sant Feliu de Guíxols de l’àmbit de la història local convencional per situar-lo a primera línia de la història de Catalunya i d’Espanya.